MENIU

MENIU

Certificatul Energetic – 6 Lucruri Pe Care Trebuie Să Le Știi

Indiferent dacă ești vânzător sau cumpărător, sunt câteva aspecte legate de certificatul energetic pe care probabil nu le știai. Pe lângă faptul că acest document este necesar în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare al unui imobil, ar trebui să ții cont de următoarele:

Intrebari legate de certificatul energetic

1. Fără un certificat energetic la dosar, actul de vânzare-cumpărare poate fi declarat nul

Deși legea performanței energetice a clădirilor există din 2005, respectiv certificatele energetice au devenit obligatorii în cazul vânzării sau închirierii unui imobil din 2011, numai prin legea 159/2013 s-au inclus sancțiuni privind nerespectarea acestei prevederi. Astfel, contractele de vanzare-cumpărare la care nu este atașat certificatul energetic este supus “nulității relative”. Adică, tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă cumpărătorul sau vânzătorul reclamă absența certificatului.

2. Există excepții de la regulă

Conform legii există anumite tipuri de clădiri pentru care nu trebuie întocmit un certificat de performanță energetică. În această categorie sunt incluse clădirile și monumentele protejate care au o valoare istorică sau arhitecturală deosebită sau fac parte dintr-o arie protejată; clădirile rezidențiale care vor fi utilizate cel mult 4 luni pe an; clădirile independente cu o suprafață utilă de până la 50m2; lăcașurile de cult; clădirile provizorii din zone industriale și nerezidențiale (pentru mai multe detalii vezi legea 372/2005, Art.8). Deși nu este specificat, nu este necesar un certificat energetic nici în cazul clădirilor care au un consum de energie 0 (precum depozitele).

 

3. Poți să folosești certificatul energetic în negocierea prețului

Indiferent dacă ești vânzătorul sau cumpărătorul imobilului, clasa energetică în care se încadrează acesta poate să îți ofere posibilitatea să mai negociezi la preț.

Aparatele electrocasnice care consumă mai puțin sunt întotdeauna mai scumpe, de ce nu s-ar aplica acelaș principiu și în cazul locuințelor sau clădirilor? Clasa energetică a locuinței poate reprezenta un atu în procesul de vânzare. Astfel dacă te gândești să îți vinzi locuința, noi îți recomandăm să comanzi un certificat energetic nu la sfârșit, după ce prețul a fost negociat, ci înainte să publici anunțuri imobiliare sau să primești vizionări.

Pe de altă parte, dacă intenționezi să achiziționezi o locuință, solicită certificatul energetic chiar la prima vizionare. Acest  lucru este important în special în cazul în care achiziția se face prin programul Prima Casă – vezi mai jos de ce.

4. Certificatul energetic pentru Prima Casă

Numai clădirile care sunt clasate în performanța energetică A, B sau C pot fi cumpărate prin Prima Casă. Deci, cel târziu înainte să semnezi un antecontract cere și certificatul energetic, astfel vei salva timp și bani.

5. O copie a certificatul energetic îți va fi cerută la Direcția de Taxe și Impozite Locală în vederea stabilirii impozitului pe clădiri

În cazul în care tu ești cumpărătorul imobilului, după încheierea contractului de vânzare-cumpărare va trebui să depui o declarație fiscală la administrația publică locală în a cărei rază se află clădirea (de obicei la Direcția de Taxe și Impozite din localitate). Printre actele necesare, precum contractul de vânzare-cumpărare, actul de identitate și releveu, se află și certificatul de performanță energetică.

6. Certificatul energetic poate fi eliberat doar de către un auditor energetic atestat

Deși reglementarea tehnică privind metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor este publică, pentru ca un certificat energetic să fie valid, acesta trebuie întocmit de un auditor energetic atestat. Auditorii energetici pot fie de gradul I sau gradul II și pot avea diverse specialități.

Auditorii de gradul II pot elibera certificate energetice doar pentru locuințe (case și apartamente) și instalațiile aferente, în timp ce auditorii de gradul I pot elibera certificate de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri pentru care este necesar acest lucru. Adițional, fiecare auditor energetic poate avea una dintre următoarele specialități: construcții; instalații; construcții și instalații (majoritatea având specialitatea din urmă).

Pentru a verifica gradul și specialitatea auditorului energetic, accesează lista acestora pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (această listă este revizuită după ce are loc examenul auditorilor energetici).

Ai alte întrebări legate de certificatele energetice? Contactează-ne!