Eticheta: Certificatul Energetic

Indiferent dacă ești vânzător sau cumpărător, sunt câteva aspecte legate de certificatul energetic pe care probabil nu le știai. Pe lângă faptul că acest document este necesar în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare al unui imobil, ar trebui să ții cont de următoarele:

Intrebari legate de certificatul energetic

1. Fără un certificat energetic la dosar, actul de vânzare-cumpărare poate fi declarat nul

Deși legea performanței energetice a clădirilor există din 2005, respectiv certificatele energetice au devenit obligatorii în cazul vânzării sau închirierii unui imobil din 2011, numai prin legea 159/2013 s-au inclus sancțiuni privind nerespectarea acestei prevederi. Astfel, contractele de vanzare-cumpărare la care nu este atașat certificatul energetic este supus “nulității relative”. Adică, tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă cumpărătorul sau vânzătorul reclamă absența certificatului.

2. Există excepții de la regulă

Conform legii există anumite tipuri de clădiri pentru care nu trebuie întocmit un certificat de performanță energetică. În această categorie sunt incluse clădirile și monumentele protejate care au o valoare istorică sau arhitecturală deosebită sau fac parte dintr-o arie protejată; clădirile rezidențiale care vor fi utilizate cel mult 4 luni pe an; clădirile independente cu o suprafață utilă de până la 50m2; lăcașurile de cult; clădirile provizorii din zone industriale și nerezidențiale (pentru mai multe detalii vezi legea 372/2005, Art.8). Deși nu este specificat, nu este necesar un certificat energetic nici în cazul clădirilor care au un consum de energie 0 (precum depozitele).

 
Citeste mai departe